1. Как болестите се предават по полов път?

Презервативът е единственото средство, което предпазва от болести, предавани по полов път и нежелана бременност. Контрацепцията е отговорност и на двамата партньори. Презервативът предотвратява навлизането на семенна течност във влагалището. Ако употребата му е правилна, сигурността възлиза на около 98%. Важно е кондомът да бъде в срок на годност и опаковката да се отвори внимателно. 

Полово-предаваните болести се разпространяват чрез вагинален, анален и орален секс. Оралният секс не означава безопасен секс, противно на разпространената представа.
Микроорганизмите преминават от човек на човек чрез семенната течност, вагиналната слуз и кръвта. Някои от причинителите на болестите могат да навлязат в тялото посредством малки рани в устата, гениталиите или ануса. Лигавиците са много по-податливи от кожата, така че ако някакъв секрет влезе в досег с тях опасността от инфекция е много по-голяма.

Колкото повече партньори имате, толкова по-голяма е вероятността някой да ви предаде своята инфекция. Един от начините за предпазване от полово предавани болести е избягването на безразборните сексуални връзки и поддържането на сексуален контакт само с партньор, заслужаващ доверие.

Най-често срещаните половопредавани болести са: хламидия, гонорея, хепатит В, генитален херпес, СПИН, човешки папилома вирус, сифилис и трихомониаза. При полов контакт се пренасят и срамните въшки.
Източник на инфекцията е болният човек, а основният механизъм на предаване е директния контакт при полов акт. В някои случаи заразяването може да стане и по кръвен път - кръвопреливане, операция, инжектиране. Някои болести могат да бъдат предадени от майката на бебето.

Ако не се лекуват, повечето болести, предавани по полов път, могат да предизвикат стерилитет. Известно е, че тези инфекции са най-честата причина за безплодие. При жените половопредаваните болести могат да доведат и до тазова възпалителна болест и рак на шийката на матката. Бременните, които са заразени, имат по-голям риск от спонтанен аборт и преждевременно раждане.
По данни на Световната здравна организация всяка година се откриват около 250 милиона нови случаи на болести, предавани по полов път.

Според причинителите, сексуално предаваните инфекции могат да се класифицират като заболявания причинени от вируси, бактерии, спирохети, гъбички и паразити.
Тенденцията е за увеличаване на новите сексуално предавани болести - хламидийните и вирусни инфекции.