Кърмене и прием на таблетки за спешна контрацепция


Wendy Jones PhD, MRPharmS. Community Pharmacist and Breastfeeding Supporter,
the Breastfeeding Network.

Тази публикация има за цел да предостави непосредствена информация, но не може да замени съвета на медицински специалисти и консултанти по кърмене. Авторът на публикацията и Breastfeeding Network не поемат отговорност за начина, по който информацията може да бъде използвана.

Възможно е да продължите кърменето без прекъсване и да използвате таблетки за спешна контрацепция

Според лиценза им Levonelle таблетки (бел.прев. – търговското име, под което са популярни във Великобритания таблетките за спешна контрацепция, съдържащи Levonorgestrel 1500 microgram; у нас със същото съдържание са таблетките Постинор-дуо и Escapelle) могат да бъдат предписвани на кърмещи жени. Листовката за пациента уверява, че са съвместими с кърменето. Таблетките съдържат активната съставка levonorgestrel, която е само прогестерон.

Таблетките трябва да бъдат приемани колкото е възможно по-скоро след секс без предпазване – до 72 ч след това.

Колкото по-дълго време мине между сексa без предпазване и приема на таблетките, толкова по-голяма е вероятността те да не са ефективни. Никой вид контрацепция няма 100% ефективност. Ако скоро след приема на таблетките започне повръщане, е нужно да се консултирате с лекар възможно най-скоро.
Следващата менструация може да се появи по-рано или по-късно от очакваното, а дотогава трябва да се използва бариерен метод за контрацепция. Levonelle може да бъде закупен без рецепта или да бъде предписан от личния лекар, от клиника за семейно планиране или спешно отделение на болница.
Ако следващата менструация закъснее повече от 5 дни, трябва да се обърнете към лекар. Според производителите Levonelle не показва данни за тератогенен ефект дори когато не успее да предотврати бременност. Но препарати за спешна контрацепция не трябва да се използват, ако съществува вероятност вече да сте бременна.
Жени, които не желаят да излагат бебето на действието на лекарства, може да предпочетат да обмислят колко често кърмят и каква е вероятността за овулация. Нужно е да се вземе предвид дали кърменето е изключително или вече са включени други храни или добавки, които увеличават вероятността да има овулация. Майката и партньорът й трябва да обсъдят последствията на една следваща бременност за тях.

Ако майката желае временно да изцежда и да изхвърля млякото, може да го прави за 12-24 ч след приема на втората таблетка.

Обикновена медна спирала може да бъде сложена до 5 дена след секс без предпазване като алтернативен (бел.прев. – нехормонален) метод за спешна контрацепция.

© Wendy Jones PhD MRPharmS. Dec 2003

3 responses to “Кърмене и прием на таблетки за спешна контрацепция

  1. Янечек

    Да, благодаря, прочетох точно това, което не ми беше ясно. В крайна сметка взех решение да се доверя на МЛА и се оказа, че при мен е ефективен все още, въпреки че бебето е на повече от 6 месеца.

  2. Хедра

    Здравейте, Янечек 🙂

    Не би трябвало таблетките за спешна контрацепция да имат отражение върху количеството на кърмата.

    Вземането им не предизвиква цикъла, а само възпрепятства вгнездяването на (евентуално) оплодената яйцеклетка. Понякога при жени, които приемат таблетките, се появява леко кървене или зацапване, но това не е цикъла.

    При невъзстановена след раждането менструация, честото сукане на вашето бебе и минималното количество твърди храни, което поема, вероятността да забременеете е наистина минимална.

    Кърменето може да потиска както овулацията, така и други фактори за забременяването (напр. дори при възстановена менструация може да няма овулация, или дори да има овулация лутеалната фаза може да е къса и да няма достатъчно прогестерон за задържане и поддържане на нормална бременност и т.н.) в продължение на много дълго време, дори след захранването. Тези неща обаче са индивидуални за всяка двойка майка-бебе и за всеки организъм, така че няма как да се дадат гаранции и никой не може да каже какъв ще е вашия индивидуален риск.

    Надявам се тези неща да ви ориентират донякъде и да помагат да вземете решение 🙂

  3. Янечек

    Здравейте, Хедра.
    Тъй като имах инцидент със скъсан презерватив, съответно сега имам проблем с решението дали да взема ескпел или не, затова ще Ви попитам едно-две неща, които ще ми помогнат да реша:
    1. Разбрах, че е съвместим с кърменето, но не ми стана ясно дали ще повлияе на производството на кърма, възможно ли е да намалее например?
    2. Взимането на ескапел обикновено предизвиква идването на цикъла, но аз още нямам цикъл след раждането и в такива случаи пак ли ще го предизвика? Което пък малко ме безпокои, защото не знам как ще се отрази на бебето тази промяна, то още доста често суче.
    3. Отговарям на почти всичките изисквания за МЛА като контрацептив, с изключение на възрастта на бебето – то е на 7,5 месеца и яде твърда храна по около 1 суп.лъжица на ден, защото го захранвам педагогически и по-скоро само опитва храните. Кърми се на поискване, включително и нощем, когато поне 2-4 пъти суче. Дали има някъде проучване, което да изчислява вероятността овулацията да си остане потисната и след 6-тия месец и средно за колко време?