zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вреда от контрацептивите?



Вреда от контрацептивите?

Истини и заблуди за това дали и кога да ползваме контрацептиви и наистина ли могат да са опасни за здравето ни.

здраве.bg

Съвременният човек не само ползва повече от всякога контрацептиви, но и знае все повече за тях. Едновременно с това “арсеналът” от съществуващите средства за контрацепция непрекъснато нараства.

Независимо от всичко, не смятайте, че знаете достатъчно – питайте своя лекар или специалист, консултирайте се с него преди да ползвате едно или друго.

Младите жени най-често използват презервативи, за да се защитят от нежелателната бременност или венерическите заболявания, показва статистиката.

Понякога в техните чанти има и препарат за екстремна посткоитална контрацепция, например ако не са взети други мерки или в случай че презервативът се скъса. Наличието на такива таблетки е едновременно акт на предпазливост, но и незнание (или немарливост), защото тези таблетки по принцип са много силни - тяхното действие е основано на въвеждането на голяма доза хормони. Специалистите препоръчват подобни препарати да се използват не по-често от два пъти годишно. Тяхната честа употреба може да увреди репродуктивната система.

Такъв тип медикаменти обаче безспорно имат едно психологическо предимство – не е необходимо да се изгражда навикът за редовен прием. Затова и е много по-просто да се посяга към еднократните таблетки, отколкото да приемат редовно противозачатъчни средства с минимална доза хормони. Причините за това могат да бъдат и страх от напълняване, страх от някакво друго заболяване или опасение, че ще забравят да приемат лекарството.

Страхът от напълняване не е напълно неоснователен. През първите месеци от приемането на противозачатъчните таблетки понякога могат да възникнат странични ефекти: промяна в теглото, гадене, кръвотечение между отделните менструални цикли. Тези симптоми не са опасни и изчезват след 1-2 месеца, когато организмът се адаптира.

Противозачатъчните таблетки не мога да предизвикат силно напълняване. Съвременните препарати съдържат минимална доза хормони и не оказват клинично значимо влияние на теглото. Ако страничните ефекти не изчезнат...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    секс и здраве    лекарства    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.