Теория на Балансираното Хранене

Теория на Балансираното Хранене


  1. Основните хранителни вещества внасят енергия в организма в определена пропорция. Нормално белтъците трябва да доставят около 12% от енергията на храната, мазнините - 30%, а въглехидратите - 58%.

  2. Основните хранителни вещества трябва да имат определени тегловни съотношения. Нормално количествените отношения между белтъците, мазнините и въглехидратите трябва да са около 1:1:5.

  3. Благоприятен баланс между аминокиселините се получава, когато 50% от белтъците са от животински и 50% са от растителен произход.

  4. За да се осигури благоприятно съотношение между мастните киселини, около 28% от мазнините трябва да са растителни, а 72% - животински.

  5. За да се избегнат отрицателните ефекти от въглехидратите, прибавяната захар към храната не бива да бъде повече от 10 E% от общия енергиен прием.

Кой е Балансатор?

Опитвали ли сте изчисляване на калории с таблица? Наистина трудоемка задача. Оналайн съществуват електронни тестове и калкулатори, но при тях не можете да зададете желан баланс на хранителните вещества и количества за дадена храна.

Балансатор е не само калкулатор на калориите в храните, но и балансира вашата диета, като подбира подходящи количества и съотношения между отделните храни.

Балансатор е свръхинтелигентен софтуер, който притежава супер-силата да балансира oсновните хранителни вещества във вашето меню - протеините, мазнините и въглехидратите.

BMI

Прием, разход, препоръчителни калории

С помощта на калкулаторите можете да направите оценка на разберете какво е вашето идеално тегло, дневна необходимост от калории (препоръчителен енергиен прием), изразходвана енергия при различни физически дейности.

Поставете целите си и се осмелете да ги достигнете!

Потребности от Хранителни Вещества

Съотношенията на хранителните вещества, изисквани от теорията за балансирано хранене, се осигуряват чрез съответни комбинации от хранителни продукти. Отделните хранителни продукти имат сложен съста ...

прочети още

Режими на Хранене

Начинът, по който се разпределя и се приема храната през денонощието, се нарича режим на хранене. В хранителния режим се включват броят на приеманията на храна, разпределението на храната ...

прочети още

Глад и Апетит

Глад Гладът е свързан с неприятни физически усещания. Причинява се от хранителния център. Той е сложно образувание от група неврони, разположени в различни отдели на централната нервна ...

прочети още