Въпроси и отговори за бременността

Обновена: 22.02.2024|
Въпроси и отговори за бременността.

Всяка жена научава много нова информация от момента, в който реши да има дете, до раждането и дори след това. Въпроси, свързани с физиологията, настъпващите промени в тялото, навиците, от които трябва да се откаже и новите, към които да се нагоди. Търсенето на отговори не спира. Затова събрахме в една статия въпроси и отговори за бременността, които най-често се срещат преди, по време на и след този период.

 

1. Въпроси и отговори за бременността: Мога ли да имам менструация без овулация?

Да, има случаи, в които жената има редовна менструация, но липсва овулация. Често причини за това могат да са хормонални нарушения, строги диети, наднормено тегло, стрес и т.н. Най-бързият и удобен начин, в домашни условия да се провери наличието на овулация, е чрез овулаторни тестове. Те могат да бъдат закупени от аптечната мрежа.

Други методи: 

  • Измерване на базална температура – основава се на повишаването на температурата в организма с 0.3-0.5 градуса. Това е знак, че жената е в овулация. Измерването на температурата трябва да е сутрин след сън, ректално. Необходимо е няколко месеца всяка сутрин да се прилага този метод, като измерените стойности да бъдат записвани.
  • Хормонални изследвания – проследяват се нивата на FSH (фоликулостимулиращ хормон) и LH (лутеинизиращ хормон), естадиол, пролактин (между 1-ви и 5-ти ден на цикъла) и прогестерон (20-24-ти ден).
  • Метод, според промените в цервикалната слуз – по време на овулация цервикалната слуз претърпява промени. Тя става по-обилна, водниста, прозрачна и еластична. Този метод е трудно приложим и не се отнася при наличие на инфекция, поради увеличен флуор.
  • Фоликулометрия – трансвагинално ехографско изследване на растежа на доминантен фоликул и появата на жълто тяло на негово място говори за наличие на овулация.

 

2. Трябва ли да посетя кабинет на акушер-гинеколог преди да забременея?

Да. Желателно е при планова бременност да посетите кабинет на акушер-гинеколог. Необходимо е да се извърши преглед, с цел да се отхвърли наличие на туморни образувания, възпалителни заболявания и т.н. Желателно е да се вземе материал за цитонамазка и да се извърши преглед на маточната шийка чрез колпоскоп, а също така да се вземе материал за микробиологично изследване. Може да посетите кабинет и на стоматолог, а ако имате други здравословни оплаквания – консултирайте се със съответните специалисти.

 

3. Въпроси и отговори за бременността: Как да се справя с вредните навици?

Желателно е преди планова бременност да се опитате да се откажете от всички вредни навици, които сте придобили. Основно се откажете от тютюневите изделия, употребата на алкохол, употребата на наркотици. Тяхната употреба вреди сериозно на плода, най-вече в първите седмици от бременността, тъй като точно в този период се оформят плацентата и органите на всички системи на плода.

 

4. Каква храна трябва да приемам?

Здравословното хранене е задължително по време на бременност, за да може плода да се развива и расте нормално. Препоръчва се прием на плодове и зеленчуци, на храни, богати на фибри, протеини и омега киселини. Приемът на течности е добре да е 1 ½ л – 2 л дневно. Не се препоръчва спазване на строги диети, за да може организмът да получава необходимите въглехидрати, белтъчини и мастни киселини. Желателно е да се избягва приема на пържени и пикантни храни. Да се избягва употребата на алкохолни напитки и такива, които съдържат кофеин, както и употребата на тютюневи изделия и наркотици.

 

5. Какви хранителни добавки и лекарства трябва да приемам?

 

Въпроси и отговори за бременността. Фолиева киселина по време на бременност.

 

При първа консултация за установяване на бременността, попитайте вашия акушер-гинеколог за хранителни добавки по време на бременността. Препоръчителните хранителни добавки, които може да се приемат по време на бременността, са: фолиева киселина, цинк, желязо, витамин D и др.

Приемът на лекарства без лекарско предписание е нежелателно. Повечето медикаменти са противопоказни при бременност. Малка е групата на разрешените лекарства и все пак, без да са изписани от лекар, не ги приемайте! Ако бременна жена приема медикаменти по предписание и е необходим техният прием, желателно е да се направи консултация с лекуващия лекар след установяване на бременността.

Съвет от нас: На всяко закупено лекарство, предписано или не от лекар, прочетете листовката!

 

6. Въпроси и отговори за бременността: Има ли лекции за бременни?

Да. Семинарните срещи се водят от акушер-гинеколози, педиатри, неонатолози, акушерки и психолози с опит и знания. Там може да се получи необходимата информация за бременността, раждането, след раждането, както и грижи за новороденото (бебето) и да бъдат зададени нужните въпроси. В социалните мрежи може да се следи кога, къде и коя тема ще бъде обсъждана.

 

7. Мога ли да намеря нужната информация в интернет и социалните мрежи?

Желателно е да не се чете информация из интернет. Ние препоръчваме да посещавате семинари, да разговаряте с медицински лица в сферата на акушерството или да закупите нужната информация от книжарница с цел по-добро знание и подготовка за предстоящата бременност и новия член в семейството.

 

8. Въпроси и отговори за бременността: От какви изследвания се нуждая?

Всички необходими изследвания след установяване на бременността се назначават от вашия акушер-гинеколог.

 

9. Мога ли да пътувам по време на бременността?

Ако имате високо кръвно налягане, placenta praevia (ниско прикрепена плацента), страдате от хронични заболявания по време на бременността или по преценка на лекар, пътуването трябва да се избягва. Според повечето бременни жени, най-благоприятният момент за пътуване е през втория триместър, подари вече отшумялото гадене и чувство на енергичност.

При нормално протичаща бременност, в третия триместър, добре е да се преустанови пътуването. При гадене и чувство на дискомфорт – не сядайте зад волана. При шофиране използвайте предпазния колан, като долната част минава плътно под корема, а горната част – между гърдите и над корема. Независимо дали ще пътувате на близки или далечни разстояния, носете медицинския картон във вас.

При по-далечни разстояния – спирайте за почивка на всеки час за глътка чист въздух.

 

10. Въпроси и отговори по време на бременността: Мога ли да имам сексуални контакти по време на бременност?

Ограничения в сексуалните отношения е желателно да се наложат за бременни, предразположени към спонтанни аборти или преждевременни раждания. Бременни с генитални кръвотечения също трябва да се въздържат от полови сношения.

 

11. Мога ли да спортувам или да практикувам упражнения по време на бременност?

 

Въпроси и отговори за бременността. Уроинфекции при бременни. Омега 3 за бременни. Хигиена на бременността.

 

Отговорът е да. Даже е препоръчително бременните жени да спортуват с цел по-добро кръвоснабдяване на организма, добро настроение и намаляване на стреса. Но не всички видове спорт са подходящи за бременните жени. Избирайте безопасни спортове като например: разходки, бързо ходене, каране на велоергометър, водна гимнастика, пилатес или йога упражнения за бременни.

Съвети:

  • Не се претоварвайте с упражнения. Няколко минути (20-30 мин) на ден са достатъчни за добър тонус.
  • След 4/5-ия лунарен месец не практикувайте упражнения, които се изпълняват в легнало положение.
  • Преди всяка тренировка отделете няколко минути за загряващи упражнения.
  • Избягвайте спортове навън при екстремно високи или ниски температури.
  • Избягвайте помещения, в които не се поддържа добра хигиена и такива, в които има много хора.
  • Избирайте удобно спортно облекло.
  • Приемайте достатъчно течности.
  • Ако усетите затруднения и задух по-време на спортуването – незабавно го прекратете.

 

12. Въпроси и отговори за бременността: Кога не мога да спортувам?

В някои случаи не се препоръчва спортуването по време на бременност. Те са:

  • няколко прекарани спонтанни аборта;
  • риск от преждевременно раждане;
  • високо кръвно налягане;
  • placenta praevia (ниска плацента);
  • кръвотечения по време на бременност;
  • по препоръка от лекуващия акушер-гинеколог.

 

13. Какви методи на епилация да използвам по време на бременност?

Бръсненето е класическия метод за премахване на нежеланото окосмяване. Този вид метод е безболезнен, но в него се крият рискове от порязване. Евтин е, но с краткотраен временен резултат.

Депилиращи кремове – все още няма достатъчно доказателства за въздействието на кремовете по време на бременност. Някои жени все пак използват този метод, тъй като той е безболезнен и подходящ за „всеки джоб“. Преди покупката на такъв продукт се консултирайте с медицински козметолог.

Кола маска – Някои жени предпочитат този метод за обезкосмяване, защото го използват и преди бременността. Но факт е, че този метод е болезнен. Бременните жени изпитват много по-силна болка поради повишеното кръвоснабдяване в областта на гениталиите. Колата маска крие рискове от поява на синини, подутини или раздразнена кожа.

Епилатор –  отново се стига до спорни решения, поради прагът на болка по време на бременност. Но жени, които прилагат този метод преди бременността, го използват и по време на бременност.

Лазерна епилация и фотоепилация – няма достатъчно клинични наблюдения за въздействието на лъчите върху плода в утробата, затова от медицинските центрове не препоръчват този метод за обезкосмяване. Специалистите смятат, че ефективността върху космения фоликул е ниска и причината за това е променящите се нива на хормоните по време на бременност. Ако бременната е настоятелна, от центровете предоставят информирано съгласие в писмен вид за поетите рискове.

 

14. Какви разкрасителни и СПА процедури мога да ползвам по време на бременност?

Истината е, че не всички процедури, предлагащи козметичните и масажните студиа, са подходящи за бременните жени. Затова е много важно при посещение на козметик или масажист да споделите, че сте бременна. Тези специалисти знаят кое е подходящо за вашето състояние, като например: масаж на лице, масаж на тяло на определени зони, ароматерапия и др. Избягвайте посещение в солариум, парна баня, сауна и други, които търпят съществена промяна в температурата.

 

15. Мога ли да боядисвам косата си по време на бременност?

Няма достатъчно доказателства за вредата на боята за коса върху плода. По-скоро тук говорим за поносимостта от аромата на боята. Ако решавате да се боядисвате по време на бременност, използвайте боя, която не съдържа амоняк, тъй като аромата й е много слаб. Избягвайте боядисването на косата в първите седмици от бременността, защото дори и да няма сведения – тя не е 100 % безвредна, а именно в тези седмици се образуват органите на системите на плода. Ако посещавате фризьорски салон за боядисване на косата – информирайте фризьорката за бременността и в коя седмица сте.

 

16. Въпроси и отговори за бременността: Мога ли да си правя маникюр?

 

Въпроси и отговори за бременността. Пуерпериум. Повръщане при бременност. Жена в период на бременност и мерки срещу коронавирус.

 

Можете да посещавате студиата за маникюр и педикюр по време на бременност. До момента няма данни за вреда от гел лак или обикновен лак на плода. По-скоро има вероятност от поява на алергична реакция от страна на бъдещата майка. Може да споделите с вашата маникюристка за състоянието ви и да се използват по-щадящи консумативи. Препоръчително е в последните седмици от бременността да премахнете всякакъв вид гел от ръцете си, тъй като е желателно при постъпване в болница да сте без грим и маникюр.

 

17. Как се отразява вируса COVID-19 на бременността?

Все още медицинските специалисти по света не разполагат с категорични данни за това как вируса се отразява на бременните жени и техните бебета. Един от симптомите на COVID-19 е именно повишената температура. Понякога високата температура крие рискове за спонтанен аборт или вродени дефекти на плода. До момента няма официални данни за начина на предаване на вируса от заразена бременна с COVID-19 на новородено.

По последни данни вируса не е бил изолиран в проби от околоплодната течност или кърмата.

 

18. Какво да направя, ако съм заразена с COVID-19 по време на бременност?

Ако смятате, че имате някои от симптомите на COVID-19, трябва да останете вкъщи. Не тръгвайте към лекарски кабинети, аптеки или болници. Незабавно се свържете с вашия личен лекар и вашия акушер-гинеколог, съобщете им какви са ви симптомите и се вслушайте в техните съвети и препоръки!

Ако е настъпил моментът да раждате, обадете се незабавно на вашия акушер-гинеколог или на 112 и съобщете, че сте бременна и ви предстои раждане, но сте с положителен тест за COVID-19. Те ще Ви насочат кое АГ-отделение е подготвено за приемане.

 

19. Какви мерки да спазвам по време на пандемия и бременност?

Тъй като бременните жени попадат в групата на уязвимите, една от най-важните мерки, които съветваме да спазвате, е именно социалната дистанция. Не по-малко важно е редовното и често миене на ръце с топла вода и сапун. Други съвети, които можем да ви дадем, са:

  • Използвайте еднократни салфетки, а в семейството си – индивидуална хавлия за ръце и лице.
  • Избягвайте контакти с близки, които проявяват някои от симптомите на COVID-19.
  • Избягвайте използването на обществен транспорт и места със струпване на хора в обществени пространства.
  • Редуцирайте срещите си с близки приятели и роднини, с цел по-малка вероятност от заразяване за вас и тях.

 

20. Мога ли да посещавам прегледите в женска консултация по време на пандемия?

Да. Важно е да се посещават прегледите в женска консултация, тъй като те са от съществено значение за развитието на плода и при появи на усложнения от страна на бременната и бебчето – да се вземат мерки навреме.

 

21. Въпроси и отговори за бременността: Пречи ли предпазната маска на бременността?

Специалистите препоръчват носенето на маски. Сменяйте маската си, ако тя е хирургична (за еднократна употреба) на всеки 2 часа или носете респираторни маски N95, тъй като те филтрират 95% от частиците във въздуха. При възможност се опитайте да си стоите у дома, с цел по-краткотрайно време за носенето на маски.

Повече по темата за бременността научете в статията Бременност – диагноза и развитие.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 11.12.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ак. Дона Димова
Ак. Дона Димова завършва специалност „Акушерка“ в Тракийски университет гр. Стара Загора. Преминава обучителен курс за операционна акушерка в СБАЛАГ "Майчин дом" гр. София. Започва да практикува професията в Болница Тракия гр. Стара Загора. Член е на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи. За въпроси към ак. Дона Димова - пишете в коменар.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

  1. Иван Асенов 16.01.2022 at 21:18 - Отговор

    Здравейте бих искал да ви попитам нещо?
    Понеже правихме секс със приятелката ми
    Забелязахме че във вагината и има течност подобна на моята мъжка сперма а не бях свършвал в нея или където и да е
    Какво е това и има ли шанс да се забременее от това

    • Ак. Дона Димова 17.01.2022 at 11:54 - Отговор

      Здравейте, ако не сте използвали предпазни средства (например презервативи) и сте се доверили на така наречения прекъснат коитус (прекъснат полов акт), е възможно да има във влагалището пре-еякулат (който се произвежда в мъжкия организъм в началото на половия контакт), съдържащ жизненоспособни сперматозоиди.
      Ако сте използвали презервативи, възможно е жената да има генитален флуор, който е добре да се изследва с микробиология, назначена от гинеколог.

Оставете коментар

Обновена: 22 февруари 2024 в 17:42 | Публикувана: 11 декември 2020 в 11:08 | Категория: Бременност и женско здраве