Какво е фригидност и има ли начини да се справим с проблема?


| Прочетено Прочетено: 27984 пъти | КоменариКоментари: 0



Какво е фригидност и има ли начини да се справим с проблема?

Едно от най-честите сексуални затруднения при жените е намаленото сексуално желание известно още като “фригидност “. То се демонстрира със значителен спад в сексуалната мотивация и невъзможност да се откликне пълноценно на еротичните инициативи на партньора.

Степента на фригидност варира от понижаване на половото влечение до пълно безразличие и дори отвращение от полова близост и ниско ниво на полова възбудимост при жената. За фригидни (хладни) в полово отношение се считат жените, които никога, с нито един партньор, без значение на емоционалната връзка и отсъствието на каквото и да било нарушение в техниката на половия акт, не са изпитвали силна полова възбуда и оргазъм, или изобщо не са достигали полова възбуда. Процентът на фригидните жени е около 18-20 %.

Какви са причините за фригидност?

Фригидността може да бъде предизвикана както от психични, така и от биологични фактори.
Това смущение се получава обикновено, когато девойката е преживяла стрес при дефлорацията с груб, неопитен или невъздържан партньор. В случаи на изнасилване също може да се получи това отклонение. Фригидността е преодолима чрез въздействие за отстраняване на психическия стресов причинител и с внимателен, нежен партньор.

Причината за невъзможността жената да изживее оргазъм е предимно в поведението на мъжа. Жената много по-бавно се възбужда. Необходими са и продължителни ласки и любовна игра, за да стигне до оргазъм. Прибързаното пристъпване към акта, грубостта и невъздържаността от страна на партньора, без жената да е подготвена за контакт, причиняват това смущение. То е отстранимо при внимателен и любящ партньор. Най-честите сексуални смущения при жената са невъзможността й да преживее върховното удоволствие (оргазъм), липсата на което довежда до усещане за полово неудовлетворение, както и фригидността (половата студенина).

Макар и потисната, потребността от интимна близост обаче не изчезва. Нейното дълготрайно отсъствие от живота на жената естествено поражда нервност, напрегнатост, разстройство на съня, депресивни състояния и много други телесни симптоми. Това е начинът, по който организмът изразява на своя език, това което човек не успява да изрече с думи.

Начини за преодоляване на проблема

Най-важна за преодоляването на тези проблеми е откритата и ясна комуникация с партньора. Понякога е нужно и компетентното партниране на специалист, който има подготовка в областта на фамилната психотерапия.

В развитите страни все повече двойки се обръщат за помощ към професионални сексолози-психотерапевти когато качеството на интимните им отношения не ги задоволява. Посредничеството на специалиста позволява на партньорите да разкрият неизползваните потенциали на своите отношения.

Профилактика
Важното е да се създаде обстановка, която позволява на жената да се разкрепости максимално пред себе си и пред своя партньор. Трябва да преодолее различните страхове, които я съпровождат, включително и често появяващите се в хода на лечението страхове за смешен или развратен облик в погледа на партньора.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email